Straalverbinding en meer…

Hoe krijg je een internet verbinding meerdere honderden (of zelfs kilometers!) ver zonder kabels? Het antwoord is: een straalverbinding.

Vandaag had ik drie doelstellingen:
1. Snelheid en bereik meten van een TP-Link Omada EAP650-Outdoor op 80 MHz (in plaats van 40 MHz).
2. Het testen van de bereik en signaal van een TP-Link Omada EAP225-Outdoor.
3. Het opzetten van een straalverbinding op een paar honderd meter afstand.

Wat is het verschil tussen de EAP650-Outdoor en EAP225-Outdoor?
Niet een geheel onbelangrijke vraag. De EAP650 is een grotere en krachtigere accesspoint dan de EAP225. Ook doet de EAP650 Wifi 6 terwijl de EAP225 alleen Wifi 5 doet.
Wifi 6 heeft meer capaciteit en snelheid dan Wifi 5 en wat andere extra functies, maar daar ga ik hier niet op in.

Apparatuur lijst
De apparatuur die ik heb gebruikt is als volgt:
– 2x Ubiquiti Nanobeam 5AC gen2
– TP-Link Omada EAP650-Outdoor
– TP-Link Omada EAP225-Outdoor
– Ubiquiti Unifi UXG-Ultra
– Bluetti EB3A
– RAVPower 27000 mAh Powerstation
– Laptop
– Starlink

Foto’s van de opstelling
 

Bereiktest van EAP650-Outdoor
In een vorige post heb ik het bereik getest van de EAP610-Outdoor, de kleinere broertje. Dit heb ik gedaan op een bandbreedte van 40 MHz. Ik heb toen aangegeven dat ik de afstand ook nog wil testen met 80 MHz.
De EAP650-Outdoor heeft een verticaal en horizontaal gepolariseerde antenne terwijl de EAP610-Outdoor dit niet heeft. Dit zou meer bereik moeten geven, minder storingen en dus hogere snelheden… ik had dus beter de EAP610-Outdoor moeten meenemen voor een eerlijke test.
Hoe dan ook, dit zijn de resultaten:

AFSTAND (in meters)SIGNAAL (in dBm)SNELHEID (in Mbps, down/up)
3-43927/618
20-54447/426
50-61516/319
75-65415/210
100-68335/174
150-69284/150
190-69290/164
225-69223/92

Als je het vergelijkt met de tabel in mijn vorige post, dan zie je het signaal iets zwakker is, maar dubbele snelheden geeft. Dit was te verwachten.
Ik moet wel zeggen dat, als ik de EAP225-Outdoor gebruik als mesh, ik op 250 meter nog 243 Mbps download en 95 Mbps upload haal.

Bereiktest van EAP225-Outdoor
Dit stond niet echt op mijn to-do lijst, dus ik heb een korte bereiktest gedaan. Snelheid heb ik niet gemeten aangezien ik op dat moment verbonden was met een straalverbinding en ik dus niet een accurate snelheidstest kon doen.

AFSTAND (in meters)SIGNAAL (in dBm)
80-68
90-75
135-72
185-84

De accesspoint stond op ingesteld op een bandbreedte van 80 MHz. Zoals ik eerder aangaf, zorgt dit voor meer capaciteit maar voor lager bereik.
Het bereik is minder dan ik haal met de EAP650-Outdoor. Ik wil nog een keer experimenteren met 40 MHz op de EAP225-Outdoor.

Ik had één snelheidstest gedaan tijdens deze test en daar haalde ik op 135 meter een snelheid van 68 Mbps download en 9 Mbps upload. Niet top, maar dit kan mogelijk komen door verstoring van de straalverbinding.

Opzetten van een straalverbinding
In principe is het niet zo spannend. Thuis had ik alles al ingesteld en vast gemaakt aan simpele tripods:

Kwestie van aansluiten en naar elkaar toe richten dus.
Ik hoor je denken: hoe zorg je voor elektriciteit voor de ontvanger, aangezien je de EB3A al in je auto hebt.
Dat is simpel: met een kleine powerbank met 100 watt omvormer. Meer dan genoeg voor een straalverbinding en accesspoint.
De RAVpower powerbank met omvormer heb ik boven op de EB3A geplaatst als vergelijking.

Op ongeveer 250 meter afstand heb ik de straalverbinding ingeschakeld. Blijkbaar had ik hem goed genoeg uitgericht, want ik haalde een heel sterk signaal. De Nanobeam gaf aan dat ik 600 Mbps aan capaciteit had. Dit kun je halveren en dit wordt dan ongeveer je download/upload snelheid. Dit haalde ik niet en dat komt waarschijnlijk door dat hem op dezelfde kanaal heb afgestemd als mijn accesspoints, dit zorgt voor storing. Weer een leermomentje.

Dit is de opstelling van de ‘accesspoint’ kant. Bovenop de Nanobeam 5AC Gen2 en onderaan de EAP650-Outdoor. Niet de meest ideale plek (liefst een stuk hoger), maar het werkt wel.

En dit is de opstelling van de ‘station’ kant. Opnieuw bovenop de Nanobeam 5AC Gen2 en achter de EAP225-Outdoor. Het lijkt wel geinig zo, net alsof de Nanobeam sprieten heeft.
Ik heb geen close-up van de achterkant, maar zo ziet het er ongeveer uit:

En elektriciteit hoor ik je vragen?

Zoals ik eerder zei: kleine powerbank met omvormer. Werkt top.

Wat gebeurd er als je van de ene accesspoint loopt naar de andere?
Goede vraag. Dit wou ik zelf ook graag weten, ik was benieuwd hoe mijn telefoon ging ‘roamen’ (dwz. schakelen naar de andere accespoint) tussen de twee. Dit ging eigenlijk heel goed. Weinig van gemerkt. In het midden schakelde mijn telefoon zonder problemen over naar de andere accesspoint.
Tussen -64 en -69 dBm ging de telefoon over naar een sterkere accesspoint.

Ik ben ongeveer twee uur bezig geweest met alles opzetten, testen, wachten tot de regen voorbij was, nog meer testen en alles opruimen. Mijn eigen accu was op, de accu van mijn EB3A was 42% (voornamelijk omdat er ook nog een laptop aangesloten was) en de RAVpower had 1 van de 8 blokjes accu gebruikt.

Wat heb ik hier van geleerd?
– Niet buiten spelen als er onweer op komst is.
– 40 MHz voor bereik, 80 MHz voor snelheid.
– Gebruik op de straalverbinding niet dezelfde Wifi kanalen als je accesspoints.
– EAP225-Outdoor heeft geen top bereik met 5 GHz op 80 MHz.
– Volgende keer zelfde apparatuur gebruiken als de vorige keer voor een eerlijke vergelijking.
– Voor goede roaming tussen Wifi 5 en Wifi 6, moet je WPA2 gebruiken als Wifi beveiliging en geen WPA3. Wifi 5 ondersteund namelijk geen WPA3 en je apparaat kan dan lastig schakelen.