Proof of concept: Starlink voor nood

Wat is Starlink?
Mocht je niet weten wat Starlink is: in het kort is het internet via satelliet. Bijna overal in de wereld kun je hiermee een super snelle en onbeperkte internet verbinding mee opzetten. Je bent dus niet afhankelijk van mobiele verbindingen of vaste internet aansluitingen. Enige wat je nodig hebt is stroom en vrij zicht naar de lucht toe.

Wat ga ik doen met mijn Starlink?
Nu ik Starlink heb, en deze niet echt gebruik, zit ik eraan te denken wat ik er mee moet. Ik kan deze verhuren voor evenementen waarbij er geen goede mobiele dekking is, of gebruiken voor nood.

Wat is de oplossing?
Maar hoe ga ik dit makkelijk vervoeren, beveiligen tegen sabotage en ook nog enigszins weerbestendig houden? De oplossing: een reiskoffer.
Een reiskoffer is natuurlijk bedoeld om ruig mee om te gaan. Gegooi en gesleep in vliegvelden en het is meestal van hard kunststof, dus water komt er erg moeilijk in. Op de ritsen kan een slot op, dus niemand kan zomaar aan de apparatuur zitten.

Wat heb ik gebruikt?
– Grote reiskoffer
– Starlink set
– Netwerkapparatuur en netwerkkabels
– Bluetti EB3A
– ECO-WORTHY 100W zonnepaneel
– Stekkerdoos

De opstelling

Dit was mijn eerste opstelling. De Bluetti EB3A naast de koffer, aangesloten op de zonnepaneel en alleen de netwerkapparatuur in de koffer.
Op een geven moment dacht ik “wellicht past de EB3A ook in de koffer…” en ja hoor, dat past:

Uiteindelijk hou je dan dit over:

Op de bovenstaande foto zie je de TP-Link Omada EAP610-Outdoor accesspoint op een tripod, blauwe reiskoffer met alle apparatuur, 100 watt zonnepaneel en helemaal achterin de Starlink schotel.

Captive portal
Misschien heb je hier nog nooit van gehoord, maar een captive portal is het schermpje die je krijgt als je verbinding maakt met een gasten Wifi bij bijvoorbeeld een restaurant, op de camping, bij een winkel… het is een pagina waar je vaak de algemene voorwaardes kan lezen voor het gebruik van een openbare Wifi netwerk of waar je (zoals bij een camping of hotel) kan aanmelden.
Ook ik heb zo’n captive portal ingeschakeld voor het gasten netwerk voor mijn proof of concept. Zo ziet die er uit:

Alles kan natuurlijk worden aangepast. In dit geval moet de gebruiker een vouchercode invoeren om verbinding te kunnen maken met het gasten Wifi.

Leuk, maar hoe lang kun je internet leveren als je op accu werkt?
Goeie vraag. Het ligt er een beetje aan hoe veel dataverkeer er gebruikt wordt. Bij upload gebruikt de Starlink zo’n 20 watt meer aan vermogen. Dit is natuurlijk omdat hij een satelliet die honderden kilometers ver weg is nog moet bereiken.
Ook gebruikt de accespoint meer vermogen als deze moet zenden.
Tijdens de test heb ik meerdere apparaten verbonden. Een TV met een livestream, internetradio, meerdere telefoons en mijn laptop. Dit om een beetje een echte situatie te simuleren.

Als er geen zonnepaneel is, dan kan de EB3A zo’n 4 uur aan elektriciteit leveren om alle apparatuur te voeden. Je zou e.e.a. nog kunnen verlengen door de netwerkapparatuur te versoberen en het is zelfs ook mogelijk om met een booster de Starlink aan te sluiten op de 12V aansluiting van de EB3A. Hiermee hoeft de 230V omvormer niet aan en heb je minder verliezen.

Vandaag scheen de zon niet continu. Hoogste vermogen wat ik op kon wekken, was rond 70 watt. Mijn netwerkapparatuur gebruikt tussen de 50 en 65 watt. Meestal kwam ik niet hoger dan 60 watt aan opwekking, wat betekend dat de accu niet bijgeladen wordt. Wel kun je daarmee de runtime verlengen.
Ik begon om 15:10 met 100% en stopte de test om 19:12 met 21% en had volgens de EB3A nog 1.5 uur aan accu over.

Deze screenshots heb ik af en toe gemaakt. Je kunt via een app zien hoeveel vermogen ik gebruik en hoeveel ik opwek. Soms wekte ik meer op dan dat ik verbruik, maar naarmate het donkerder begon te worden, zakte de opwek steeds verder omlaag.

Wat heb ik geleerd van deze experiment?
– Stop geen Bluetti EB3A of UPS in een dichte koffer. Deze worden warm en de hitte kan niet weg. Dat kan gevaarlijk worden.
Dus of de EB3A/UPS buiten de koffer, of gaten boren voor ventilatoren.
– Zorg voor een grotere zonnepaneel. 100 watt is realistisch misschien 70-75 watt. Dit is niet genoeg om de accu goed bij te laten. 200 watt zonnepaneel is beter.
(noot: ik kan de EB3A ook aansluiten op de 12V aansluiting van mijn auto. De EB3A krijgt dan continu 85-95 watt, wat dus ruim voldoende is voor Starlink).

Conclusie
Ik vond de experiment geslaagd. Ik heb meer dan 4 uur gebruik gemaakt van Starlink internet en geen merkbare haperingen gezien of gehoord. Het werkte erg stabiel en snel. Dit zou een prima oplossing kunnen zijn tijdens een stroomuitval, bij de camping of voor een evenement of activiteit waar slechte mobiele dekking beschikbaar is.