PSK is een digitale mode die het mogelijk maakt via de computer een zeer smalbandig signaal te produceren. Zodoende kun je makkelijk met 10 mensen binnen 10Khz werken. Een voordeel is dat met relatief weinig vermogen kan worden gewerkt. Veelal wordt er gewerkt met vermogens tussen de 5 en 25 Watt.
Naast de 31,25 Hz bandbreedte is het gebruik van de Varicode karakteristiek voor deze mode. De Varicode, ontwikkeld door Peter, G3PLX, zet de ASCII lettertekens om in tokens. Die tokens hebben evenals bij Morse een variabele lengte. Een token bestaat uit meerdere bits, 1 en 0 overgangen. Veel gebruikte letters hebben kortere tokens, weinig gebruikte letters langere. De gemiddelde tokenlengte is 6.5 bits en is minimaal voor engelse tekst. De veel gebruikte 'e' heeft als code 11, het minder vaak voorkomende '[' teken heeft de code 111110111.Tijdens verbindingen wordt er vaak gebruik gemaakt van macro's om snel gegevens uit te wisselen, maar het is in deze mode ook mogelijk om zelf tekst te typen en versturen. PSK wordt voornamelijk op de korte golf in USB-modulatie uitgevoerd. Voor de Novice zijn de frequenties: 10 meter (28.120 MHz), 20 meter (14.070 MHz) en op 40 meter (7.035 MHz).
Naast een zendontvanger en een PC is een goede geluidskaart i.c.m. een galvanisch gescheiden interface en de juiste software nodig. Vaak worden programma's als MixWin, DigiPan of Digital Master 780 (DM780) gebruikt. In de software is een 'waterfall' te zien (onderstaand plaatje), waar je makkelijk op een tegenstation kan afstemmen. Hoe duidelijker 'in beeld' hoe sterker het station.
Voorbeeld van ontvangst PSK31 (waterfall in DM780):Voorbeeld van versturen PSK31 (waterfall in DM780):
Enkele tips:
Zet vooral het geluid uit van de soundkaart niet te hoog, hierdoor wordt het signaal overstuurd met gevolg dat je niet meer te lezen (verstaan) bent en vermink je de naastgelegen stations. Door te harde modulatie gaat de ALC op de zendontvanger uitslaan. Dit mag dus NIET gebeuren! Het betekent een overstuurde modulatie wat zorgt voor een te hoge bandbreedte wat weer zorgt voor vervorming van het signaal!
Onderstaand een voorbeeld van hoe het beeldscherm eruit kan zien in DM780: