Onlangs heb ik iets nieuws aangeschaft: een Anytone AT-D578UV PLUS en een Diamond MR77 magneetvoetantenne.
Hiervoor had ik een CRT Micron U/V, op zich een prima 2m/70cm-set, maar ik miste DMR en APRS-functionaliteit. Ik gebruik al een tijdje een Anytone 878 handheld en daar ben ik erg tevreden over. Daarom heb ik besloten om de Anytone 578 aan te schaffen, inclusief een nieuwe antenne — de oude begon namelijk te roesten.
De set moest natuurlijk in de auto worden ingebouwd… maar het vakje waarin de CRT Micron zat, bleek nét te klein voor de Anytone 578.
Dat betekende dus dat ik het een en ander moest verbouwen in de auto. Gelukkig kwam ik de blog van Stefan SM0RGM tegen. Hij heeft exact dezelfde set én dezelfde auto. Zijn blog vind je hier:
https://nerdia.net/2021/10/09/anytone-at-d578uv-stealth-installation-in-toyota-prius-2008/
Zijn blog heeft me enorm geïnspireerd en was een fijne leidraad tijdens de installatie.
Oude situatie vs nieuwe situatie:
Hier een aantal foto’s:
In eerste instantie haalde ik de voeding via het sigarettenaanstekerstopcontact. Dat werkte op zich, maar tijdens gebruik van de Anytone 578 zorgde dat voor een te grote spanningsval — zeker bij uitzending op hoger vermogen (wat deze set natuurlijk prima aankan 🙂).
Uiteindelijk heb ik een kabel getrokken naar de zekeringenkast en aangesloten op de zekering van het aanstekerstopcontact. Nu is de spanningsval nog maar zo’n 0,8V bij maximaal vermogen. Dat vind ik behoorlijk netjes!
- Voltage zonder belasting
- Voltage met zenden op ‘TURBO’
APRS werkt uitstekend. De radio heeft een snelle GPS-fix en het ontvangst- en zendbereik is merkbaar beter geworden — waarschijnlijk heeft de nieuwe antenne daar ook flink aan bijgedragen. Ik krijg bovendien complimenten over mijn modulatie, wat altijd leuk is om te horen.
Ik heb de radio ook getest op PI1KPH (de DMR-repeater in Zwolle), en ook daar presteert hij prima. Wel kreeg ik de opmerking dat ik op DMR vrij hard doorkom, dus ik moet de mic gain voor digitaal nog iets verlagen.
Daarnaast heb ik de radio ook uitgeprobeerd op de Airband. Tijdens een bezoek aan Eelde Airport heb ik de torenfrequentie helder kunnen ontvangen — dat werkte verrassend goed.
De totale kosten van het setje en de antenne bedragen €420,10:
Het kostte wel aanzienlijk meer dan de CRT Micron U/V, maar daar krijg je dan ook wat voor terug — deze set is echt tien keer beter. Zowel qua functies als prestaties is het een enorme upgrade.