Wie ben ik?
Hoi, mijn naam is Jarno, PDØDP en ik ben 27 jaar oud. Ik ben een beginnende radiozendamateur met een grote passie voor techniek en ICT. Ik kom uit een klein dorpje genaamd Weiteveen, waar ik ben opgegroeid te midden van de rust en schoonheid van de natuur.
Van jongs af aan was ik gefascineerd door technologie en computers. Ik vond het geweldig om te ontdekken hoe verschillende apparaten werkten en hoe ze met elkaar konden communiceren. Deze interesse bracht me al snel naar de wereld van de ICT, waar ik mijn vaardigheden in netwerken en systeembeheer begon te ontwikkelen.
Als radiozendamateur heb ik een nieuwe dimensie toegevoegd aan mijn liefde voor techniek. Ik vind het geweldig om met radiosignalen te werken en te experimenteren met verschillende frequenties. Het is fascinerend om te zien hoe ik met mensen over de hele wereld kan communiceren via de ether.
Naast mijn technische interesses geniet ik ook van andere aspecten van het leven. Ik houd ervan om tijd door te brengen in de natuur, wandelend door de prachtige landschappen rondom Weiteveen. Het geeft me rust en inspiratie. Daarnaast vind ik het heerlijk om mezelf uit te dagen met nieuwe projecten die mijn creativiteit en probleemoplossend vermogen stimuleren.
Al met al ben ik een gedreven en leergierige individu met een passie voor techniek, ICT en radiozendamateurisme. Ik kijk er naar uit om mijn kennis verder uit te breiden en nieuwe avonturen te beleven binnen deze boeiende wereld.
Hoe begon het?
Het begon op jonge leeftijd. Ik woon in een gebied met veel etherpiraten en ik ben altijd al gefascineerd geweest hoe een klein stukje metaal er voor zorgde dat ik muziek uit de radio hoorde. Van mijn opa kreeg ik op een rommelmarkt een oude 27 MC ‘bakkie’. Samen met mijn broer gingen we proberen om deze aan de praat te krijgen. Een jongen uit de buurt had namelijk ook eentje en we probeerden met elkaar te praten.
(tijdje terug heb ik m’n oude bakkie nog gevonden in de garage, in slechte staat weliswaar)
Ik had daarna een scanner gekregen van mijn oom en hij gaf aan dat ik daarmee vliegtuigen kon beluisteren en ‘radioamateurs’. Op dat moment had ik geen idee wat een radioamateur is en was ik meer geïnteresseerd in het luisteren van het vliegverkeer.
Zo’n ruime 10 jaar geleden zag ik op YouTube iemand tegen die packet radio gebruikte. Dit vond ik heel erg interessant om te zien. Hoe is het mogelijk om data pakketjes te sturen via een radio?
Toen wist het YouTube algoritme mijn voorkeuren en begon die langzaamaan gelijkwaardige filmpjes voor te schotelen. Waaronder een filmpje van DARES en de mogelijkheid om data te delen via D-STAR.
Toen was mijn interesse in radioamateurisme helemaal groot. In deze tijd heb ik SSTV ontdekt en ging ik samen met een klasgenootje plaatjes uitwisselen via onze smartphone. Dat was leuk en interessant, want hoe kan dat? Plaatjes sturen via geluid.
Daarna was het een paar jaar stil. Ik was toen namelijk druk bezig met studie en had weinig tijd om iets te doen met de radio hobby.
Uiteindelijk heb ik in 2018 mijn eerste RTL-SDR stickje gekocht (op basis van een goedkope DVB-T USB-dongle). Ik kon toen opeens TV kijken, DAB+ radio ontvangen, FM zenders ontvangen en vliegtuigen beluisteren. “Dit is beter dan de scanner die ik van mijn oom heb gekregen!” dacht ik toen. Ik ging de hele band af om te kijken of er iets interessants tussen zat. Google heb ik vaak gevraagd of er interessante frequenties zijn die ik kan beluisteren. Op 27 MHz hoorde ik af en toe een lokale CB-gebruiker wat zeggen, maar tegen wie kon ik niet horen. Wat toen nog niet wist, is dat de bijgeleverde antenne niet geschikt was om HF te ontvangen.
In 2020 heb ik mijn eerste Baofeng UV-5R portofoon gekocht via Tweakers. Deze kwam met een programmeerkabel en ben ik hier mee bezig geweest. Ik kwam er achter dat er repeaters waren en je hiermee in een grote regio met een simpele portofoon kan communiceren.
Ik kwam erachter dat de headset niet goed werkte. Dit bleek een bekend probleem te zijn vanaf de fabriek. Sommige Baofeng portofoons (vooral de wat oudere generatie) hebben een wat mindere quality check gehad. Tijd om mijn soldeerbout eruit te halen en het probleem te fixen!
(let niet op de soldeerbout, deze is uhm… laten we zeggen dat hij z’n taak heeft voldaan)
Een getraind oog ziet misschien een Baofeng BF-T1. Deze heb ik enkele dagen na dat ik de UV-5R binnen had, gekocht.
Van de BF-T1 heb ik de antenne ietsjes langer gemaakt. Volgens mensen op Reddit kan dit er voor zorgen dat het bereik iets verder rijkt.
Zo ziet de BF-T1 er van binnen uit:
Een paar maand later had ik de portofoon gekte (laten we het zo maar noemen).
Ik had toen deze portofoons:
(v.l.n.r. Radioditty GA-2S, Baofeng UV-5RA, Baofeng UV-5R, 2x Baofeng DM-5R, UV-5R en nog een keer de GA-2S).
De Baofeng DM-5R was de eerste DMR portofoon die ik heb aangeschaft. Ik was verbaast hoe goed het werkt. Er is namelijk geen ruis en je kunt er zelfs tekstberichten mee versturen en remote opdrachten sturen!
In oktober 2021 heb ik, na dat ik op internet las dat CB populair begon te worden, een Radioddity CB-27 aangeschaft met bijbehorende antenne.
Ik stond bij een industrieterrein te luisteren op kanaal 14. Hier hoorde ik veel verschillende mensen en uiteindelijk had ik een verbinding gemaakt met Randy (nu PD4RZ, toen NL14103) en hij verwees mij naar een Facebook pagina genaamd ’27MC en 11 meter band’. Hier ben ik lid van geworden en heb ik veel van geleerd.
Toevallig kwam ik Randy later nog tegen op de CB band. Ik was onderweg vanuit Duitsland en ik ging kijken of ik iemand kan horen. Uiteindelijk was ik weer in Nederland en reageerde iemand terug op mijn roep. Dit was Randy. Hij reed voor mij langs bij een kruising. Ik ben hem achterna gegaan en toen hebben we gepraat over de hobby.
(dit was de set die ik bij mij had tijdens het tweede contact met Randy)
Randy gaf aan dat er meer was dan alleen CB en hij nodigde mij uit om een kijkje te nemen bij de VERON afdeling A11 hobbyavond in Emmen. Het was op dat moment niet mogelijk omdat door de coronabeperkingen de club gesloten was.
Ik ging dus door op CB. Heb hetzelfde setje gekocht wat Randy ook in zijn auto heeft. De PNI Escort HP 62. Deze is klein en kan portabel gebruikt worden
Fast forward naar 25 februari 2022: de coronabeperkingen bij de club waren opgeheven en sindsdien kom ik bijna elke vrijdagavond langs. De eerste keer dat ik langs kwam, ging er een wereld voor mij open. Heel veel aardige mensen die dolgraag je vragen willen beantwoorden en je dingen wil leren. Deze mensen hebben mij verder in het radioamateurisme ‘gezogen’.
28 juni 2022 heb ik mezelf een kleine 2 meter/70 cm setje gekocht voor in de auto, namelijk de CRT Micron U/V. Een goedkoop 25 watt setje die je met CHIRP kan programmeren.
(Ik wil hem nog permanent daar hebben en de kabels netjes wegwerken. Dit was als test.)
Hier staan alle lokale repeaters, PMR, LPD en Freenet frequenties in.
Vanaf november 2022 tot en met mei 2023 heb ik een novice cursus gedaan bij de hobbyclub, geleid door Albert PA0ABE. Op 13 mei 2023 heb ik mijn novice examen gedaan in Leeuwarden. Dit examen heb ik gehaald en ben ik vanaf nu niet meer NL14158 maar PD0DP.